[صفحه اصلی ]   [Archive] [ English ]  
:: صفحه اصلي :: درباره نشريه :: تمام شماره‌ها :: جستجو :: ثبت نام :: ارسال مقاله :: تماس با ما ::
بخش‌های اصلی
صفحه اصلی::
اطلاعات نشریه::
آرشیو مجله و مقالات::
برای نویسندگان::
برای داوران::
ثبت نام::
تماس با ما::
تسهیلات پایگاه::
آمار نشریه::
::
شناسنامه نشریه
 
..
شبکه‌های اجتماعی
لینکدین
آکادمیا
..
جستجو در پایگاه

جستجوی پیشرفته
..
:: جستجو در مقالات منتشر شده ::
۴ نتیجه برای روش تفسیری

موسی ابراهیمی، سعید ربیعی، دکتر قاسم ابراهیمی،
دوره ۱، شماره ۱ - ( ۶-۱۳۹۹ )
چکیده

عصمت انبیاء و پیامبر (ص) از مباحث چالشی مفسران است و فضل‌الله نیز به مباحث عصمت به‌ویژه عصمت پیامبر (ص) پرداخته ‌است. پژوهش پیش رو با شیوه توصیفی ـ تحلیلی به دنبال کشف روش تفسیری فضل‌الله پیرامون عصمت پیامبر (ص) می‌باشد. پس از بررسی‌ها مشخص شد که وی از روش استیحائی استفاده کرده و در تفسیر آیات عصمت، به روش بیان قرآن و دلالت ظاهر کلام و سیاق آیات توجه داشته ‌است. همچنین او از آیات و روایات مرتبط با عصمت و وقایع تاریخی استفاده کرده‌ است. ایشان با اذعان به عصمت پیامبر ‌(ص) و نورانی و باصفابودن شخصیت پیامبر اسلام (ص) حتی پیش از رسالت، انجام دادن برخی امورِ به ظاهر ناسازگار با عصمت را نیز از سوی آن حضرت (ص)، امری طبیعی و سازگار با سرشت و طبیعت بشری پیامبر ‌(ص) و در عین حال غیر مغایر با مقام عصمت او می‌داند.

دکتر سیدهدایت جلیلی، هادی غلامرضائی،
دوره ۱، شماره ۱ - ( ۶-۱۳۹۹ )
چکیده

«الجدید فی تفسیر القرآن المجید» از تفاسیر به نگارش درآمده روزگار ماست که چندان به آن توجه نشده است. از این‌رو برآن شدیم با بررسی این اثر افزون بر نشان‌دادن روش تفسیری شیخ محمد سبزواری، پیش‌فرض‌ها و مبانی تفسیری او را از لا‌به‌لای این اثر هفت جلدی، بیرون کشیده و در معرض دید همگان بگذاریم. تأثیر زمان و مکان زندگی مفسر در تفسیرش، میزان بهره‌وری وی از اموری همچون فرهنگ زمان نزول، شأن نزول‌ها، سیاق و منابع مورد استفاده وی، از دیگر موارد مورد توجه این نوشتار می‌باشند. مفسر در این تفسیر ترتیبی ـ اجتهادی کوشیده به دور از بحث‌های تخصصی، فهم خود را از قرآن که مبتنی بر احادیث و آرای تفسیری علمای گذشته است، با بیانی ساده و سازگار با عصر و زمانه خود در اختیار عموم بگذارد. وی در تفسیر، خود را محدود به قرآن، روایات یا منبع خاص دیگری نکرده است و از هر چه در فهم بهتر قرآن به کارش آمده، کمک گرفته است.

دکتر کیوان احسانی، دکتر فاطمه دست رنج، خانم ماهرخ غلامی،
دوره ۱، شماره ۲ - ( ۱۲-۱۳۹۹ )
چکیده

در طول تاریخ، تلاش مفسران در راستای تبیین آیات الهی و پرده‌برداری از غوامض آن بوده و همواره کوشیده­اند ابعاد هدایت‌گری قرآن را با ارائه تفسیر صحیح آیات، تبیین نمایند و در این مسیر از روش­های متفاوتی استفاده کرده­اند. واکاوی روش­ها و گرایش‌های تفسیری، سنجۀ خوبی جهت داوری نسبت به محتوای تفاسیر و میزان پایبندی مفسران به قواعد و اصول تفسیری است. محمد صالح برغانی ازجمله عالمان و مفسران برجسته مدرسه علمیه کربلا و صاحب چندین کتاب تفسیری روایی می­باشد. نوشتار حاضر با روش توصیفی و تحلیلی با هدف بازشناسی روش­ها و گرایش­های تفسیری ایشان به این نتیجه‌ها دست یافته است که وی در امر تفسیر از روش های روایی، عقلی، قرآن به قرآن بهره برده و روش غالب ایشان، روش روایی است و در بیان روایات به بررسی سند و متن احادیث هم توجه نموده است. به طور کلی می­توان گفت این تفسیر، تفسیری اجتهادی جامع است و گرایش­های ادبی، اخلاقی، تاریخی، فقهی، کلامی و باطنی و روایی را شامل می­شود هرچند گرایش غالب ایشان کلامی است.

الهام شیرمحمدی، دکتر روح الله نجفی،
دوره ۱، شماره ۲ - ( ۱۲-۱۳۹۹ )
چکیده

تحقیق حاضر از آراء تفسیری ابوالفتوح رازی و مکارم شیرازی به عنوان دو نماد از دو بینشِ متفاوتِ اسطوره‌گرا و اسطوره‌زدا سخن می­گوید. در شرح قصه­های قرآن، گاه مجال آن وجود دارد که از توضیحی طبیعی یا فراطبیعی مدد جست. در این سنخ مواضع، ابوالفتوح به توضیح فراطبیعی و مکارم به توضیح طبیعی گرایش دارد. حتی آن­گاه که وقوع اعجاز و امرفراطبیعی قطعی است، مکارم به نزدیک کردن معجزه به قوانین طبیعت تمایل دارد اما ابوالفتوح در پی ارتباط دادن معجزات با طبیعت نیست. از دیگر سو، ابوالفتوح شگفتی‌های فراوانی را افزون بر حکایات قرآن نقل می­کند که در این سنخ موارد، شیوه رایج نزد مکارم، سکوت و عدم خوض در جزئیات امر است. مقاله حاضر شواهد متعددی بر دعاوی فوق اقامه می­کند تا در مجموع، اسطوره‌پروری ابوالفتوح رازی و اسطوره‌پیرایی مکارم شیرازی را مدلل سازد.


صفحه 1 از 1     

دوفصلنامه روش‌شناسی تفسیر قرآن Methodology of Quran Interpretation
Persian site map - English site map - Created in 0.28 seconds with 31 queries by YEKTAWEB 4666